Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


csv_xlsx_export_import

Export / Import

Az eVIR rendszer képes a tárolt adatokat táblázatkezelő program (pl. Excel, LibreOffice, stb.) által feldolgozható formában (CSV vagy XLSX) exportálni, illetve bizonyos adatokat importálni is lehet.

Fájl formátumok

A CSV formátum neve a Comma Separated Value, azaz vesszővel tagolt szöveget jelent. Ennek ellenére nem csak vesszővel, hanem egyéb elválasztó jelekkel (pontosvessző, tabulátor, stb.) formában is létezik a különböző rendszerekkel való kompatibilitás miatt. Mivel a Magyar szabványok nem tizedespontot, hanem tizedesvesszőt írnak elő, ezért a vessző használata mező elválasztásra félreértésekre adna okot. A CSV fájlban kizárólag adatok lehetnek, azaz nincsenek képletek, nem tartalmaz formázó elemeket (pl, színek, oszlopszélességek, stb.). Emiatt népszerű formátum exportálás és importálás terén is.

Az XLSX a Microsoft Excel Open XML Format jelölése. A Microsoft Excel 2007-es verziójában jelent meg, leváltva a korábbi XLS-t. A legtöbb táblázatkezelő program tudja használni, mind megnyitásra, mind írásra.

Az eVIR rendszer ezeken felül támogat pl. XML és JSON adatstruktúrát is, de ezek nem táblázatkezelő programmal való használatra valók.

Táblázatkezelő program

Az eVIR rendszerből előállított CSV és XLSX fájlok bármilyen táblázatkezelő programmal használhatóak. Alapvetően javasoljuk a LibreOffice használatát, ami ingyenes és kiemelkedően jó export/import képességekkel rendelkezik. Természetesen Microsoft Excel (2007 vagy újabb) verzióval is teljes értékűen használható mind a CSV és az XLSX fájl is.

Beállítások

A Rendszer→Beállítások→Beállítások menüpontban van lehetőség az exportálással kapcsolatos alapbeállításokat módosítani:

 • CSV mező elválasztó: a CSV mezők elválasztó karaktere. Szabvány szerint vessző, Excel viszont pontosvesszővel szereti csak megnyitni
 • CSV és XLS mezőn belüli elválasztó: ha több adat kerül felsorolásra egy mezőben, akkor milyen elválasztó karaktert használjon a rendszer
 • CSV-ben az enter karakter lecserélése: a CSV formátum nem minden esetben kezeli többsoros szövegeket, ezért lehetőség van a soremelés (CR+LF) lecseréléseére
 • Tizedes jel: a számok tizedes jele. Magyar szabvány a tizedesvessző, máshol jellemzően tizedespont
 • CSV export fejléc: a CSV és XLS fájlok fejléc felépítése:
  • Technikai azonosítók és elnevezések (importálható): két soros fejléc, ami lehetővé teszi az oszlopok beazonosítását és így az importálást is.
  • Csak technikai azonosítók (importálható): egy soros fejléc a belső mezőnevekkel, ami lehetővé teszi az oszlopok beazonosítását és így az importálást is.
  • Csak elnevezések (nem importálható): egy soros fejléc, amiben csak a megnevezések szerepelnek, így importáláskor a rendszer nem tudja beazonosítani az oszlopokat, így importálni sem lehet
  • Nincs fejléc, csak adatok (nem importálható): Csak az adatokat tartalmazza a fájl, így importáláskor a rendszer nem tudja beazonosítani az oszlopokat, ezért importálni sem lehet
 • CSV dokumentumok: a böngésző számára információk a fájl kívánt kezeléséről, ami lehet:
  • Megjelenítés böngészőben
  • Letöltés fájlként

Exportálás

Megfelelő jogosultság esetén a rendszer bármelyik listájából lehet exportálást végezni a navigációs részen levő CSV Export vagy XLS Export link segítségével.

Vannak speciálisan importálásra szánt exportálások is. A rendszerben több ilyen van, de a legjellemzőbbek:

 • Partnerek tömeges exportálása és importálása
 • Termékek exportálása és importálása
 • Szolgáltatások exportálása és importálása
 • Árak tömeges módosítása

Importálás

Azokat a táblázatokat lehet importálni, amelyek olyan módon kerültek exportálásra, hogy tartalmazzák az importáláshoz szükséges technikai információkat, Ezek a technikai információk teszik lehetővé, hogy az oszlopok tetszőleges sorrendben legyenek, valamint nem szükséges az összes oszlopnak szerepelnie a táblázatban, csak az adott funkciónál minimálisan kötelezőknek. Pl. cikktörzs esetén ha csak a megnevezéseket kell módosítani, akkor nem szükséges az áraknak és az egyéb paramétereknek is szerepelni. Minden importáló funkciónkra igaz, hogy csak a feltöltött táblázatban szereplő adatokkal dolgozik, a már az adatbázisban szereplő de a táblázatban nem található adatokat nem befolyásolja az importálás. Azaz pl. új cikkszámok vagy új partnerek tömeges feltöltéséhez nem szükséges a korábbi összes cikkszám vagy partner exportálása és annak a táblázatnak a bővítése, hanem elegendő csak az új tételeket szerepeltetni a feltöltött táblázatban.

Kapcsolódó oldalak:

csv_xlsx_export_import.txt · Utolsó módosítás: 2019/12/05 10:29 szerkesztette: royal