Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


listak

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Következő változat
Előző változat
listak [2014/10/25 21:25]
royal létrehozva
listak [2014/10/26 17:50] (aktuális)
Sor 1: Sor 1:
-==== Listák ====+===== Listák ​=====
  
 Az eVIR egyik legfontosabb erőssége a lista kezelő motor, ami mindegyik modullal kapcsolatban van, mindegyik modul adatait listázza, kereshetővé teszi. Az eVIR egyik legfontosabb erőssége a lista kezelő motor, ami mindegyik modullal kapcsolatban van, mindegyik modul adatait listázza, kereshetővé teszi.
-A lista tetején és alján is van egy navigációs rész, ahol az általános funkciók mellett egyedi és speciális funkciók és elérhetőek:​+A lista tetején és alján is van egy navigációs rész, ahol az általános funkciók mellett egyedi és speciális funkciók és elérhetőek. Általánosságban ezek a funkciók:
   * ''​Előző oldal    Következő oldal    Első oldal    Utolsó oldal''​ funkciók több oldalas listák esetében érhetőek el, és a lista oldalai között lehet velük lapozgatni   * ''​Előző oldal    Következő oldal    Első oldal    Utolsó oldal''​ funkciók több oldalas listák esetében érhetőek el, és a lista oldalai között lehet velük lapozgatni
   * ''​Oszlopok szerkesztése'':​ megfelelő jogosultság esetén lehetőség van a lista oszlopainak eltüntetésere,​ új oszlop hozzáadására,​ oszlopok sorrendjének módosítására,​ a módosított listák elmentésére privát vagy publikus módon. ​   * ''​Oszlopok szerkesztése'':​ megfelelő jogosultság esetén lehetőség van a lista oszlopainak eltüntetésere,​ új oszlop hozzáadására,​ oszlopok sorrendjének módosítására,​ a módosított listák elmentésére privát vagy publikus módon. ​
Sor 8: Sor 8:
   * ''​Teljes lista'':​ oldalakra szabdalt megjelenítés helyett egyetlen, az összes sort tartalmazó listát ad vissza. Óvatosan kell ezzel a funkcióval bánni, mert a megjelenítés egyes böngészőknek nehézséget okozhat túl sok adat esetén.   * ''​Teljes lista'':​ oldalakra szabdalt megjelenítés helyett egyetlen, az összes sort tartalmazó listát ad vissza. Óvatosan kell ezzel a funkcióval bánni, mert a megjelenítés egyes böngészőknek nehézséget okozhat túl sok adat esetén.
   * ''​CSV export'':​ a teljes listát CSV formátumú táblázatként tölti le, A CSV paramétereit a ''​Rendszer->​Beállítások->​Beállítások''​ menüpontban lehet állítani.   * ''​CSV export'':​ a teljes listát CSV formátumú táblázatként tölti le, A CSV paramétereit a ''​Rendszer->​Beállítások->​Beállítások''​ menüpontban lehet állítani.
-  ​*      Új cég   Új személy ​  ​Gyűjtés  +  * ''​Utolsó feltétel törlése''​: keresés után az utolsó szűrési feltétel visszavonása,​ azaz a listának egy szűréssel korábbi állapotba való visszatérése 
-  ​* ''​Utolsó feltétel törlése''​ +  * ''​Összes feltétel törlése''​: A lista eredeti állapotába történő visszatérés. Egyenértékű a listát indító menüpontra való kattintással. 
-  * ''​Összes feltétel törlése''​ +  * ''​Új''​: amennyiben a listához tartozó modul esetében van értelme, akkor új egyedet hoz létre (pl. új számla, új taszk, új szolgáltatás,​ stb.) 
-  * ''​Új''​ +  * ''​Módosítás''​: amennyiben az adott modul esetében van értelme, akkor módosítás funkciót indít el (pl. cég módosítása,​ termék módosítása,​ stb.)  
-  * ''​Módosítás''​ +  * ''​Törlés''​: amennyiben értelmezhető,​ akkor törlési funkciót indít el (pl. partner törlése, termék törlése, stb.) 
-  * ''​Törlés''​ +  * ''​Lista''​: amennyiben az adott modulnál van értelme, lista funkciót indít el.
-  * ''​Lista''​+
   * ''​Nyomtatás'':​ a listát egy új ablakban nyomtatási nézetként adja vissza, azaz mindenféle formázástól, ​ színezéstől,​ stb. mentesen a lehető legegyszerűbb formában, ami nyomtatóra küldhető.   * ''​Nyomtatás'':​ a listát egy új ablakban nyomtatási nézetként adja vissza, azaz mindenféle formázástól, ​ színezéstől,​ stb. mentesen a lehető legegyszerűbb formában, ami nyomtatóra küldhető.
 +
 +A navigációs rész alatt található a keresősáv,​ aminek a segítségével van lehetőség a lista szűrésére. Fontos tudnivaló, hogy rekurzív keresés történik, azaz minden esetben az előzőleg végrehajtott keresés eredményében történik a következő szűrés. A keresés a keresés mezőjének és a keresés algoritmusának kiválasztásával,​ a keresendő adat megadásával,​ majd a ''​Keress!''​ gomb megnyomásával történik.
 +  * Keresés mezője: tipikusan a lista oszlopai szerepelnek ebben a legördülőben
 +  * Keresési algoritmus: előre meghatározott feltételek,​ amelyek a következők:​
 +    * ''​tartalmazza'':​ a keresendő adat bárhol és bármilyen módon előfordulhat
 +    * ''​tartalmazza (ékezet független)'':​ bárhol és bármilyen módon előfordulhat a keresendő adat, ráadásul a keresendő adatban szereplő ékezetes betűk között sem tesz különbséget
 +    * ''​nem tartalmazza'':​ a keresendő adat nem fordul elő a keresés mezőjében
 +    * ''​pontosan egyezik'':​a keresendő adat pontosan egyezik (azaz egyenlő) a keresés mezőjében levő adattal. Tipikusan numerikus adatnál szokás használni.
 +    * ''​nem egyezik'':​ a keresendő adat nem egyezik (azaz nem egyenlő) a keresés mezőjében levő adattal. Tipikusan numerikus adatnál szokás használni.
 +    * ''​kisebb mint'':​a keresendő adat kisebb (<) mint a keresés mezőjében levő adat. Tipikusan numerikus adatnál szokás használni.
 +    * ''​nagyobb mint'':​a keresendő adat nagyobb (>) mint a keresés mezőjében levő adat. Tipikusan numerikus adatnál szokás használni.
 +    * ''​kezdődik'':​ a keresendő adat a keresés mezőjében levő adat elején szerepel. Tipikusan szöveges mezőben történő keresésnél szokás használni
 +    * ''​végződik'':​ a keresendő adat a keresés mezőjében levő adat végén szerepel. Tipikusan szöveges mezőben történő keresésnél szokás használni
 +    * ''​üres'':​ a keresés mezője üres, nem tartalmaz adatot (ilyenkor a keresendő adat mezőjének tartalma ​ mellőzésre kerül)
 +    * ''​nem üres'':​ a keresés mezője nem üres, azaz tartalmaz valamilyen adatot (ilyenkor a keresendő adat mezőjének tartalma ​ mellőzésre kerül)
 +    * ''​igaz'':​ a keresés mezője logikailag igaz értéket tartalmaz (ilyenkor a keresendő adat mezőjének tartalma ​ mellőzésre kerül)
 +    * ''​hamis'':​ a keresés mezője logikailag hamis értéket tartalmaz (ilyenkor a keresendő adat mezőjének tartalma ​ mellőzésre kerül)
 +
 +A keresendő adat mezőjében is lehet speciális karaktereket használni, ezek pl.:
 +  * ''​.''​ megfelel bármilyen pontosan 1 db karakternek (pl. egy ékezetes betűt lehet helyettesíteni,​ ha nem ismert, hogy rövid vagy hosszú verziója szerepel az adatbázisban)
 +  * ''?''​ megfelel bármilyen 0 vagy 1 db karakternek (pl. ha csak közelítő információ áll rendelkezésre)
 +  * ''​^''​ a mező elején keres, hatása megegyezik a ''​kezdődik''​ algoritmussal
 +  * ''​$''​ a mező végén keres, hatása megegyezik a ''​végződik''​ algoritmussal
 +  * a legtöbb reguláris kifejezés is eredményesen használható
 +
 +
 +A keresősáv alatt található információ a lista elemeiről:
 +''​Sorok száma: X  Oldalak száma: Y  Aktuális oldal: Z  Korábbi szűrések: ''​
 +majd ezt követően már maga a lista következik.
 +
 +A lista sorrendjét az oszlopok fejlécére kattintva lehet megváltoztatni,​ ilyenkor a fejléc aláhúzva jelenik meg. Fordított sorrendet ugyanarra az oszlopfejlécre kattintva lehet előidézni.
 +
 +A lista elemeire kattintva az adott modulnak megfelelő funkció hajtódik végre, tipikusan megtekintés,​ kiválasztás,​ stb.
 +
 +
listak.txt · Utolsó módosítás: 2014/10/26 17:50 (külső szerkesztés)