Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:raktar:leltar

Leltár

Az eVIR rendszer kétféle leltározási módot támogat:

 • vak leltár
 • tükör leltár

Igény szerint bármelyikkel el lehet végezni a leltározást.

Vak leltár

A különböző definíciók szerint „A számolási tevékenység teljes körű egyeztetés nélkül fejeződik be. Az ellenőrzés csak mintavétellel történik.”. Azaz a leltározást végző nem tudhatja, hogy a vállalatirányítási rendszer nyilvántartásában milyen termékek és azok milyen mennyiségben szerepelnek, így a leltárfelvételi íveket kizárólag a raktárban található termékek felsorolásával ás megszámolásával veszi fel.

Tükör leltár

Meghatározása: „A vállalatirányítási rendszer elméleti készletértékeivel vetjük össze a számolt értékeket (lokáció, vagy termék alapon), és a különbözőségeket újraszámoljuk.”. Azaz a leltárfelvételi ívek úgy készülnek, hogy közben látható, hogy elméletileg milyen mennyiségnek kell a raktárban lennie.

Akár vak-, akár tükörleltár készül, a folyamat a következő lépésekből áll:

A leltár menete

 • Leltárfelvételi ívek készítése.
  A kiválasztott mód szerint a Raktár→Leltár menüpontban fel kell venni a leltárfelvételi íveket. Nem kell egy menetben elkészíteni a teljes leltárt, bármennyi leltárfelvételi ív készítésére van lehetőség ugyanahhoz a raktárhoz is, így pl. akár polconként külön-külön is elvégezhető a számolás.
 • A Raktár→Leltár→Leltár portál oldalon a raktár kiválasztását követően lehet látni a pillanatnyi állapotot, hiányt, többletet. Az Eltérés Lista gomb segítségével nem csak áttekinteni lehet, hanem a részletek is láthatóvá válnak.
 • A Raktár→Leltár→Leltárívek listája menüpontban az eddig felvett leltáríveket lehet látni. Ameddig ezek nyitott állapotúak, addig van lehetőség a leltárív kiválasztása után a Módosítás linkre kattintva a bizonylatot betölteni és a rajta szereplő tételeket módosítani, törölni, újabb tételeket felvenni.
 • Ha kész a leltár, és az Eltérés lista tartalmát elfogadhatónak találjuk, akkor a Leltár portálon a Leltár lezárása gombbal lehet véglegesíteni. Ezt követően már nem lehet módosítani a leltárfelvételi íveken sem!
 • A végleges leltárban szereplő eltérésekkel pl. a következőket lehet tenni akár a leltár lezárása (véglegesítése) előtt is:
  • A hiányzó termékeket szállítólevélre kiírni, majd a szállítólevelet lezárni.
  • A többlet termékeket raktári bevételezéssel készletre venni
  • A raktárak közötti eltéréseket raktárközi mozgással kiegyenlíteni
  • Ha van telepítve gyártás modul, akkor „átforgatni”, azaz a hiányzó terméket legyártani a többletből
  • stb.
  • Ha lezárás után készültek ezek a bizonylatok, akkor ezek a cég leltározási jegyzőkönyvének mellékletei lehetnek.
 • Ha nem kívánjuk tételesen rendezni az eltéréseket, akkor lehetőség van Raktár korrekció bizonylat használatával egy lépésben az összes eltérést rendezni. A Raktár → Korrekciók → Raktár korrekció menüpontban a Leltár korrekció gomb megnyomásával betölti a lezárt állapotban levő leltár eltéréseit, és ez alapján készülő bizonylattal a készletet korrigálja a leltárban szereplő állapotra.

A leltár, majd a készlet rendezését követően a leltáríveket archiválni kell a Leltár portálon. Az archiválás elvégzése után lehet ugyanarra a raktárra a következő leltározást elkezdeni, azaz új leltárfelvételi íveket rögzíteni.

A leltározást bármilyen gyakorisággal el lehet végezni, de javasolt legalább minden üzleti év végén megtenni.

Kapcsolódó oldalak:

evir/raktar/leltar.txt · Utolsó módosítás: 2020/06/16 01:33 szerkesztette: 46.229.168.135