Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:szamlazas:szamla_helyesbites_storno

Számla (bizonylat) helyesbítés, stornó

A rendszer a kiállított számlát a hatályos szabályozásnak megfelelően nem engedi utólag javítani, módosítani. A számítógéppel kiállított számlán javítás, módosítás kézzel nem vezethető fel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számítógéppel előállított számlát kell korrigálni, akkor az vagy számlával egy tekintet alá eső okirattal (pl. helyesbítő számla) vagy pedig az eredeti számla sztornírozásával és szükség esetén új számla kiállításával lehet.

Alaki hibák miatt csak stornózni lehet, azonban ha az ÁFA összegét érinti a változás, akkor helyesbítő számla kiállításával kell a korrekciót elvégezni.

Helyesbítő számlát abban az esetben lehet használni, ha a kiállított számlán a tételek rossz mennyiséggel, összeggel, áfa kulccsal szerepeltek, vagy a szükségesnél több, illetve kevesebb tétel került a számlára. Ebben az esetben egy új számla kerül kiállításra negatív végösszeggel. Az eredeti pozitív és a helyesbítő negatív számla együttesen fogja meghatározni a fizetendő vagy visszatérítendő összeget, teljes helyesbítés esetén pedig a nullás egyenleg „érvényteleníti” az eredeti számlát.


Kapcsolódó oldalak:

evir/szamlazas/szamla_helyesbites_storno.txt · Utolsó módosítás: 2020/07/20 16:20 szerkesztette: era