Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir-faq:raktar_dec31

Év végi raktárkészlet

Azok a vállalkozások, amelyek raktárkészlettel rendelkeznek, készletnyilvántartást vezetnek, a pénzügyi év zárásakor a készletértéket szerepeltetik nyilvántartásukban. A legtöbb esetben a könyvelés nem vezet tételes nyilvántartást a termékekről, ezért ilyen esetben az eVIR-ből kell a készletértéket kinyerni.

Normál esetben a vállalkozás leltározással kezdi az évet. A Raktár→Leltár menüpontban van lehetőség felvenni leltárfelvételi íveket akár vak leltárhoz, akár tükör leltárhoz, és ugyanitt a Leltár portál menüpontban lehet látni az eltéréseket, készletértéket. Miután az eltérések tisztázása megtörtént, tetszőleges raktár listázó menüpontból lekérdezhető az aktuális készletérték.

Volt már példa arra, hogy a vállalkozás nem leltározott, és csak a pénzügyi beszámoló készítés idején utólag merült fel a készlet értékét és összetételét részletező dokumentum hiánya. Amennyiben az „időgép” modulunk fel van telepítve, akkor a Raktár→Raktár áttekintő menüpontban nem csak az aktuális állapotot lehet lekérdezni, hanem a raktár legördülő alatt megjelenik egy dátumválasztó is, amivel visszamenőlegesen bármilyen időpontra lehet lekérdezéseket indítani. Mivel a visszamenőlegességhez sok információt kell eltárolnia a rendszernek, ezért kizárólag az ügyfél kérésére kerül ez a modul telepítésre. A telepítésnek nincs visszamenőleges hatálya, azaz kizárólag a modul telepítés utáni időpontot lehet megadni. Ha nincs időgép modul telepítve, akkor nincs dátumválasztó sem a felületen.

Ha az előző megoldások nem váltak be, akkor előfordulhat, hogy végső megoldásként vissza tudjuk tölteni a mentésből az év utolsó napján készült állapotot egy teszt rendszer formájában. Ilyenkor egy külön helyre kerül visszatöltésre a rendszer, pontosan úgy működik, mint a próba verziók. Be lehet rá jelentkezni, és az akkori állapot szerinti lekérdezéseket lehet csinálni. Nagyon fontos, hogy ebből a próba rendszerből csak lekérdezni szabad, bizonylatot kiállítani nem! A lekérdezések után törlésre kerül ez a próba rendszer.

evir-faq/raktar_dec31.txt · Utolsó módosítás: 2017/06/02 16:41 szerkesztette: royal