Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir-faq:afa_kulcsok

ÁFA kulcsok 2021.01.01-től

2021.01.04-én, a NAV Online Számla 3.0 indulásával jobban felszínre kerültek a régi, rossz gyakorlat szerinti nulla százalékos ÁFA kulcs miatti problémák, mivel az érvénytelen ÁFA kulccsal kiállított számlákat nem lehet beküldeni az adatszolgáltatás keretén belül a NAV-hoz. Emiatt készült egy kis összefoglaló az ÁFA kulcsokról és használatukról.

Azt már itt a bevezetőben leszögezhetjük, hogy 0%-os ÁFA kulcs nincs, és nem is volt. Természetesen számolásilag, matematikailag így logikus, de akkor sem létezik ilyen könyvelésileg. Vannak az adókulcsok, és vannak az adókulcs nélküli adómentességi megjelölések. Korábban az összes ilyen adómentes (ÁFA mentes) dolgot volt szokás úgy használni, hogy 0%-os ÁFA kulcs került be a többi közé, hiszen a végeredménye pontosan ugyan az.

Amely ÁFA kulcsok / adómentességi megjelölések jelenleg léteznek:

 • 27%:
  Ez az Áfa törvény (2007. évi CXXVII) szerint főszabály mértéke szerint használandó ÁFA kulcs minden olyan esetben, ami nem szerepel a kivételek listájában.
 • 5% és 18%:
  Az ÁFA törvényben (3. melléklet) nevesített és felsorolt olyan kivételek, amelyek kedvezményesebb besorolásúak
 • AAM:
  ez az Alanyi Adómentesség jelölése, azaz amikor maga a vállalkozás (jellemzően de nem kizárólag a KATA egyéni vállalkozók) nem lépnek be az ÁFA körbe, nem éri el az értékhatárt.
 • TAM:
  ez a tárgyi adómentesség, azaz amikor maga a tevékenység adómentes (pl. lakáskiadás, biztosítás, egészségügyi szolgáltatás, stb.)
 • FAD:
  Belföldi fordított adózás. Olyan esetekben használható, amikor a vevő is jogosult rá (azaz adóalany) és a termék vagy szolgáltatás ebbe a körbe tartozik (pl. építőipar, vetőmag, stb.)
 • KBAET:
  adómentes közösségen belüli értékesítés (kivéve új közlekedési eszközök). Fontos, hogy ezt csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha az EU-n belüli vevőnek érvényes EU adószáma van, és a termék/szolgáltatás a vevő tagállamában került átadásra, szállításra.
 • KBAUK:
  adómentes közösségen belüli új közlekedési eszköz értékesítés.
 • EAM:
  export közösségen kívülre (azaz nem magyarországi és nem EU tagállam a vevő). Ebben az esetben nem kötelező a vevő adószámának feltüntetése, de szerepelhet a számlán.
 • NAM:
  egyéb nemzetközi ügylethez kapcsolódó jogcím miatt adómentes. A jogszabály tételesen felsorolja, de pl. nemzetközi közvetítői vagy áruforgalmi tevékenység.
 • ATK:
  ÁFA tárgyi hatályon kívül. A tárgyi hatályon kívüli esetről elég lenne számviteli bizonylatot kiállítani (pl. kártérítés)
 • EUFAD37:
  másik tagállamban teljesített, fordítottan adózó ügylet (ÁFA törvény 37. paragrafus alapján), ahol a vevő letelepedése másik tagállamban van. A magyar adózónak a vevő tagállama szerint jelentési kötelezettsége van.
 • EUFADE:
  másik tagállamban teljesített ügylet, de nem 37. par. szerint adózik fordítottan. A magyar adózónak nincs jelentési kötelezettsége a vevő tagállamában.
 • EUE:
  másik tagállamban teljesített, nem fordítottan adózó ügylet (ami nem tartozik az EUFAD37 és EUFADE esetei közé)
 • HO:
  harmadik országban teljesített ügylet. azaz amikor EU-n kívül van a teljesítési hely. Pl. harmadik országban levő ingatlannal kapcsolatban nyújtott szolgáltatás.

Az eVIR a belföldi ügyletek esetén csak a belföldön használható ÁFA kulcsokat javasolja, a külföldi teljesítésű számlák esetén igyekszik a külföldieket javasolni. De sajnos nem rendelkezik a rendszer minden esetben az összes olyan információval ami alapján a helyes adókulcs automatikusan kiválasztható lenne, ezért minden esetben a felhasználó dolga és felelőssége a helyes kulcs vagy adómentességi jelölés kiválasztása.

Kapcsolódó oldalak:

evir-faq/afa_kulcsok.txt · Utolsó módosítás: 2021/02/12 11:37 szerkesztette: royal