Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:fogalmak:nyomtatas

Nyomtatás

Mivel az eVIR egy webes alkalmazás ami egy böngészőben fut, ezért a klasszikus értelemben vett nyomtatás egy ismeretlen fogalom. A webes alkalmazás nem tud semmit a nyomtatókról, nem tud közvetlenül kapcsolatba lépni azokkal, azaz nem tud közvetlenül nyomtatni sem azokra.

Az eVIR-ben amikor nyomtatásról van szó, akkor ez alatt a nyomtatásra kész dokumentum előállítását értjük, ami jellemzően egy PDF dokumentum. Amikor ez a PDF dokumentum előállítása megtörtént, akkor az eVIR szemszögéből a nyomtatás is megtörtént, mivel nem tud visszajelzés érkezni a rendszerhez arról, hogy a felhasználó tényleg a nyomtatóra küldte-e a dokumentumot. A listáknál is van Nyomtatás funkció, ami azt jelenti, hogy egy színek és formázás nélküli nyomtatási kép jelenik meg, amit ki lehet nyomtatni a böngésző nyomtatás funkciójával.

A PDF dokumentumot a rendszer kétféle módon tudja átadni a böngészőnek:

  • Letöltés fájlként
    A böngésző fájlként kezeli a PDF dokumentumot, azaz a beállításoktól függően elmenti a letöltött dokumentumok közé, vagy pedig meghívja azt a külső alkalmazást, ami a rendszerben a PDF fájlok megjelenítésére hivatott.
  • Megjelenítés böngészőben
    A böngésző saját beépített PDF megjelenítője (vagy a plugin-ként telepített külső alkalmazás) a böngészőn belül jeleníti meg a PDF dokumentumot. Ha a rendszer teljes képernyős módon működik, akkor új oldalon próbálja megjeleníteni a PDF-et. Ha ez nem sikerül (pl. a böngésző blokkolja az új oldalak megnyitását), akkor a letöltés linkre kattintva lehet megjeleníteni.

Böngészőben letiltott előugró ablakok engedélyezése

Az átadás módja beállítható a

evir/fogalmak/nyomtatas.txt · Utolsó módosítás: 2023/01/18 10:31 szerkesztette: era