Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:tomeges_muveletek:csv_xlsx_export_import

Export / Import

Az eVIR rendszer képes a tárolt adatokat táblázatkezelő program (pl. Excel, LibreOffice, stb.) által feldolgozható formában (CSV vagy XLSX) exportálni, illetve bizonyos adatokat importálni is lehet.

Fájl formátumok

A CSV formátum neve a Comma Separated Value, azaz vesszővel tagolt szöveget jelent.
Ennek ellenére nem csak vesszővel, hanem egyéb elválasztó jelekkel (pontosvessző, tabulátor, stb.) formában is létezik a különböző rendszerekkel való kompatibilitás miatt. Mivel a Magyar szabványok nem tizedespontot, hanem tizedesvesszőt írnak elő, ezért a vessző használata mező elválasztásra félreértésekre adna okot.

A CSV fájlban kizárólag adatok lehetnek, azaz nincsenek képletek, nem tartalmaz formázó elemeket (pl, színek, oszlopszélességek, stb.). Emiatt népszerű formátum exportálás és importálás terén is.

Az XLSX a Microsoft Excel Open XML Format jelölése. A Microsoft Excel 2007-es verziójában jelent meg, leváltva a korábbi XLS-t. A legtöbb táblázatkezelő program tudja használni, mind megnyitásra, mind írásra.

Az eVIR rendszer ezeken felül támogat pl. XML és JSON adatstruktúrát is, de ezek nem táblázatkezelő programmal való használatra valók.

Táblázatkezelő program

Az eVIR rendszerből előállított CSV és XLSX fájlok bármilyen táblázatkezelő programmal használhatóak. Alapvetően javasoljuk a LibreOffice használatát, ami ingyenes és kiemelkedően jó export/import képességekkel rendelkezik.
Természetesen Microsoft Excel (2007 vagy újabb) verzióval is teljes értékűen használható mind a CSV és az XLSX fájl is.Kapcsolódó oldalak:

evir/tomeges_muveletek/csv_xlsx_export_import.txt · Utolsó módosítás: 2023/01/27 13:24 szerkesztette: era