Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir-faq:adoszamok

Adószámok

Az eVIR rendszer különböző adószám típusokat kezel annak érdekben, hogy a NAV Online számla adatszolgáltatásban megfelelő módon tudja ezeket szerepeltetni.

 • Adószám:
  A belföldi adószám helye. Formátuma 8-1-2 számjegyek, kötőjelekkel elválasztva. Az eVIR ellenőrzi az érvényességét
 • Csoportazonosító szám: vagy más néven csoportos adószám
  Azok a belföldi ÁFA alanyok akik ÁFA csoportot alakítottak, azok rendelkeznek ilyen adattal. Ekkor a számla vevőjének adószámaként ezt kell használni a csoport tagjának saját adószáma helyett
 • Közösségi adószám: vagy más néven EU adószám
  Az Európai Unió területén belül működő cégek rendelkeznek vele. A számlán kötelező feltüntetni abban az esetben, ha ÁFA mentesen kerül kiállításra a számla részükre.
 • Közösségen kívüli ország adószáma
  Amikor a partner nem EU tag, akkor az ottani, helyi adószámot lehet ebben a mezőben feltüntetni. A számlán jellemzően nem kötelező feltüntetni, de ha meg van adva és szerepel a számlán, akkor az adatszolgáltatásban is szerepelni fog.

Megjegyzések:

 • A magánszemélyeknek (néhány különleges esettől eltekintve) nincs adószámuk. olyan különleges esetekben rendelkeznek adószámmal, amikor pl. ingatlant adnak bérbe, őstermelőként értékesít, stb. De ilyen adószámos magánszemély mivoltukban nem szerepelhetnek magánszemélyként a számlán vevőként
 • A magánszemélyeknek adóazonosító jelük van, ami teljesen más, mint az adószám. Ilyet nem szabad elkérni a magánszemélytől számlán való feltüntetés céljából, és a rendszer nem is fogadja el érvényes adószámként.
evir-faq/adoszamok.txt · Utolsó módosítás: 2021/02/20 17:04 szerkesztette: royal