Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir-faq:negativ_szamla

Negatív számla

Amióta a NAV Online Számla adatszolgáltatás működik, azóta figyelmeztetést (WARN) kapnak a felhasználók amennyiben olyan számlát küldött be az eVIR, aminek a végösszege negatív és nem hivatkozik másik számlára. Azaz nem jön figyelmeztetés stornó vagy helyesbítő számla esetén, de minden más esetben igen.

Fontos tudni, hogy ez csak egy figyelmeztetés (WARN), azaz az adatszolgáltatás megtörtént, a számla adattartalma átadásra és a NAV részéről befogadásra került, tehát a törvényi kötelezettség teljesítve van, emiatt büntetés nem várható. A figyelmeztetést tudomásul lehet venni.

Több olyan esemény történhet, amikor negatív számla állna elő. Pl:

  • év végén visszatérítés (rabatt) az év közben teljesített forgalom alapján
  • göngyöleg (pl. raklap) tömeges visszavétel
  • visszáru

A NAV ilyen esetekben elvárja, hogy olyan számla kerüljön kiállításra, ami hivatkozik az eredeti ügyletre (azaz pl. heti raklapos kiszállítás és év végén 50 db raklap visszavásárlása esetén mind az 50 db számlára). Vagy pl. olyan esetben, amikor a végszámla kevesebb, mint az előlegszámlán átvett összeg, akkor előbb helyesbíteni kell az előleg számlát, majd utána a helyesbített előlegszámla felhasználásával kell kiállítani a nullás végszámlát. Sokan vitatják, hogy a NAV részéről jogszerű-e ez az elvárás, de akkor is így működik.

Az eVIR engedi a negatív számla elkészítését, de ha lehetőség van rá, akkor mégiscsak jobb elkerülni…

evir-faq/negativ_szamla.txt · Utolsó módosítás: 2021/01/06 21:43 szerkesztette: royal