Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:onlineszamla:indulas2.0

Online számla 2.0

Eredetileg 2020. április 1-től indult volna az Online számla 2.0 formátumú adatszolgáltatás, de ténylegesen csak 2020. július 1-től lett kötelező használni, egy időben az adatszolgáltatási értékhatár módosításával. A főbb változások:

  • Az adatszolgáltatás értékhatára 0 Ft lett, azaz minden belföldi adóalany részére kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az ÁFA tartalomtól függetlenül (a magánszemélyeknek és a külföldi vevőknek kiállított számlákról nem!)
  • Kötelező feltüntetni a vevő adószámát, ha van neki (azaz magánszemély és külföldi vevő esetén nem, mert nincs nekik)
  • a teljesítéstől számított 8 napon belül ki kell állítani a számlát a korábbi 15 nap helyett.
  • pénztárgépet használóknál határozottan tiltott lett az a gyakorlat, hogy a pénztárgépbe rögzített összegről számlát állítanak ki olyan módon, hogy a pénztárgépes nyugtát a számla másodpéldányához tűzve nem adják át a vevőnek. Ezen túl egy gazdasági eseményről csak egy bizonylat készülhet, azaz vagy pénztárgépes nyugta, vagy számla
  • minden rémhírterjesztéssel ellentétben nem tiltott a kézi számlatömbök használata, de az abban készült minden bizonylatokat manuálisan rögzíteni kell a NAV erre szolgáló felületén, ami teljesen független a pénztárgép helyett számlát adók havi jelentési kötelezettségétől.

Fontos, hogy a fentiekből következően az eddigi alanyi adómentességet élvezők (tipikusan KATA kivállalkozók) számára is kötelezővé vált a regisztráció és az adatszolgáltatás! Ha a NAV rendszerében a Online számla regisztráció megtörténik június 30-ig, de az adatszolgáltatás még nem tökéletes, akkor szeptember 30-ig még nincs bírság, de utána a számlánként 500.000,- Ft-os bírság is kiszabható.

A magánszemélyeknek és a külföldieknek kiállított számlákról nem szabad adatot szolgáltatni. Az eVIR nem is engedi, mivel ezeknek nincs adószámuk. A NAV 2021-ben tervezi bevezetni, hogy a magánszemélyeknek és a külföldieknek kiállított számlákat is bevonja az adatszolgáltatásra kötelezett bizonylatok közé.

Kapcsolódó oldalak:

evir/onlineszamla/indulas2.0.txt · Utolsó módosítás: 2021/02/03 09:22 szerkesztette: era