Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:onlineszamla:indulas3.0

Online Számla 3.0

2021.01.01-től működik a NAV Online Számla 3.0.

Főbb változások:

Már nem csak a belföldi adóalanyok, hanem a magánszemélyek és a külföldiek számára kiállított számlákról is kell adatot szolgáltatni.Emiatt érdemes a fogalmakat egy kicsit tisztába tenni, hogy a vevő esetében milyen adatok kötelezőek és milyen adatokat kell szerepeltetni az adatszolgáltatásban a vevővel kapcsolatban:

  • Magánszemély (belföldi, közösségi és harmadik országos is): név és a cím kötelező a számlán, de az adatszolgáltatásban nem lehet benne.
  • Belföldi adóalany: név, cím, belföldi adószám kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban is.
  • Közösségi adóalany: név, cím, közösségi adószám kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban is.
  • Harmadik országbeli adóalany: név, cím kötelező, a harmadik országbeli adószám nem kötelező, de ha szerepel a számlán, akkor az adatszolgáltatásban is benne van
  • Nem adóalany jogi személy: név, cím kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban, adószámuk nincsen.

Mivel a magánszemélyek adatait (nevét és címét) nem szabad beküldeni (csak a számla összes többi adatát), ezért továbbra is nagyon fontos, hogy a magánszemélyeknek kiállított számlák partnere az eVIR-ben személyként legyen rögzítve.
A magánszemélyeknek -szintén néhány kivételes esettől eltekintve- nincs adószámuk, így sem adószámot, sem adóazonosító jelent nem kell a rendszerben rögzíteni hozzájuk. Ha a vevő nem magánszemély, hanem egyéni vállalkozó, akkor azt cégként kell rögzíteni és a nevében illik szerepeltetni az „EV.” rövidítést is. Ilyen esetben már kötelező az adószám megadása a „céghez”. Ha a partner típusok keverednek (azaz cégként van rögzítve a magánszemély, vagy személyként a cég), az nem megfelelő adatszolgáltatást eredményezhet.

Nagy változtatást kért a NAV a külföldieknek kiállított számláknál is. Emiatt már 4 különböző adószám mező áll rendelkezésre. Az eddig használt adószám (ami a belföldi adószám) és csoportazonosító szám mellett a „közösségi adószám” és a „közösségen kívüli ország adószáma” is aktív használatban van.

Az eddigi Export számla menüpont jelentése szerint „külföldi teljesítésű számlának”, míg a normál Számla menüpontot „belföldi teljesítésű számlának” lehet tekinteni.
A külföldi számlák esetében a NAV elvárja a részletes indoklással rendelkező ÁFA kulcsok használatát, emiatt minden rendszerbe kifrissítésre került az a tizenvalahány féle jelölés, amit mostantól kezdve használni lehet (ÁFA kulcsok 2021.01.01-től). A régi,már nem érvényes jelöléseket lehetőség szerint inaktiváltuk, így bármilyen nem 27%-os ÁFÁ-t vagy AAM / TAM tételeket tartalmazó számla kiállítása előtt szükséges lehet az ÁFA kulcsok menüben szétnézni, szükség esetén korrigálni az ott található adatokat, majd bizonylat készítésekor a megfelelőt kiválasztani. Ugyan az eVIR megpróbálja a legjobb javaslatot tenni, de sajnos informatikailag adathiány miatt lehetetlen minden esetben a pontos és automatikus kiválasztás, így a NAV álláspontja szerint is a felhasználó feladata és felelőssége a helyes ÁFA-kulcs besorolás kiválasztása.

Az éles rendszer indulásáig nem javították a NAV oldaláról azt a hibát, hogy figyelmeztetést (WARN) kap a felhasználó, amennyiben magánszemélynek állít ki 100.000,- Ft ÁFA tartalmat meghaladó számlát. Ezt a jelzést a NAV helytelenül adja lassan már egy hónapja, remélhetőleg előbb-utóbb megoldják a javítást, addig pedig sajnos marad az eVIR rendszeren belül a „tudomásul vétel” funkció. A leggyakoribb hibajelzések és azok megoldásai az NAV Online számla hibaüzenetek oldalon találhatóak.


evir/onlineszamla/indulas3.0.txt · Utolsó módosítás: 2021/02/23 11:20 szerkesztette: era