Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:szamlazas:helyesbito_szamla

Helyesbítő számla

Helyesbítő számlát abban az esetben kell kiállítani, ha a számlán szereplő tételekkel kapcsolatban kell javítást eszközölni (pl. rossz ÁFA kulcs, helytelen mennyiség, stb.). A helyesbítő számlán a beállításoktól függően vagy szerepelnek az eredeti számla tételei negatív előjellel, majd pedig a helyes tételek pozitív mennyiségekkel, vagy pedig kizárólag a módosított tételek. Egy gazdasági esemény vonatkozásában több helyesbítést is el lehet végezni, csupán annyi a megszorítás, hogy minden esetben a helyesbítő-lánc legutolsó bizonylatát lehet tovább helyesbíteni. A teljes számla-láncolat (eredeti + helyesbítő számlák) együttesen határozzák meg a fizetendő összeget. A helyesbítő számla teljesítés dátuma a javítás időpontja.

Számla helyesbítését két módon lehet elindítani:

  • Számlázás→Számla lista menüpontban a számlát kiválasztani, rákattintani, majd a számla nézetben a navigációs részen megjelenő Helyesbítő számla szövegre kattintani. Ha nem lehet a Helyesbítő számla szövegre kattintani, akkor a számla nem helyesbíthető (mert pl. már korábban stornózva vagy helyesbítve lett)
  • Számlázás→Helyesbítő számla menüpontban a számlaszám megadása után a Tovább gombra kattintani

Mindkét esetben a rendszer elindítja a számla készítést olyan módon, hogy az eredeti számla tételei betöltésre kerülnek, lehetőséget biztosítva a helyes mennyiségek kiválasztására. A rendszer lehetőséget biztosít a helyesbítő tételeken felül még további tételek hozzáadására, majd ezt követően a Felvesz gomb hatására elkészül a helyesbítő számát tartalmazó PDF, amit a cég ügyviteli folyamatainak megfelelően kell tovább kezelni.

Kacsolódó oldalak:

evir/szamlazas/helyesbito_szamla.txt · Utolsó módosítás: 2021/03/19 14:53 szerkesztette: royal