Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


evir:bizonylatok:felbehagyott_bizonylat

Félbehagyott bizonylatok

Az eVIR rendszer lehetőséget biztosít a legtöbb bizonylat előnézetének megtekintésére, valamint ehhez kapcsolódóan a készítési folyamat félbehagyására is.

Fontos információ, hogy a félbehagyott bizonylat még semmilyen módon nem kötődik a készítendő bizonylat típushoz, nem foglalja le a raktárkészletből a rajta szereplő termékeket, nincs olyan sorszáma, ami illeszkedne ahhoz a bizonylat típushoz, ami félbe lett hagyva.

A funkció határozottan nem a hosszú távú megőrzésre szolgál, hanem kizárólag arra, hogy ha bármilyen ok miatt egy kis időre fel kell függeszteni a bizonylat készítési folyamatot, akkor ne vesszenek el az addig felvitt adatok, ne kelljen előröl kezdeni a bizonylatot.

Gyakorlatban ez lehet pár perc, pár óra, de extrém esetben akár napok is, mert technikailag nincs limitálva a félbehagyott bizonylat érvényességi ideje, de semmi nem garantálja, hogy akár már másnap is lehet folytatni a félbehagyott bizonylatot.

Ha bármilyen olyan változás történik a rendszerben, ami a félbehagyott bizonylat adatszerkezetét érintheti, akkor a bizonylat készítést hibaüzenet kíséretében nem lehet folytatni, Tipikusan ilyen változás szokott lenni a verziófrissítés, de néhány a felhasználó által végezhető beállítás is előidézheti.

A támogatott bizonylattípusoknál a szokásos Felvesz és Eldob gombok mellett megjelenik egy Félbehagy és Előnézet gomb is.

  • Félbehagy gomb
    Hatására az éppen aktuális állapot elmentésre kerül, majd lehetőség van a menüből új funkciót elindítani.
  • Előnézet gomb
    Hatására is elmenti a rendszer az aktuális állapotot, majd ezt követően elkészíti azt a PDF dokumentumot, ami az előnézete a végleges bizonylatnak. A bizonylat típusa (számla, szállítólevél, stb.) helyett az Előnézet szöveg fog szerepelni, és bizonylatszámnak is az előnézet saját sorszámtartományából kap (alapértemezetten XB….).

Félbehagyott bizonylat folytatása

A félbehagyott bizonylatot folytatni az adott bizonylattípus menüjében a Félbehagyott … menüpontjában lehet.
Pl. Félbehagyott számlák, vagy Félbehagyott szállítólevelek, stb.
A folytatáshoz a listázott félbehagyott bizonylatok közül ki kell választani a folytatandót, ennek hatására betöltődik az az állapot, ahol félbe lett hagyva.

A rendszer számára a folytatással a bizonylat felhasználásra került, azaz törlődik a félbehagyott bizonylatok listájából. Ugyan azon a félbehagyott bizonylat sorszámon nem lehet újra félbehagyni a bizonylatot, de természetesen nincs akadálya az ismételt félbehagyásnak vagy előnézetnek. Ebben az esetben új félbehagyott bizonylatszám alatt tárolja el a rendszer az adatokat.

Kapcsolódó oldalak:

evir/bizonylatok/felbehagyott_bizonylat.txt · Utolsó módosítás: 2021/07/27 14:44 szerkesztette: era